Glas wordt nooit afval. Als u het lege verpakkingsglas tenminste naar de glasbak brengt of - in sommige gemeenten - aanbiedt voor inzameling. Glas is oneindig recyclebaar en behoudt daarbij zijn kwaliteit en eigenschappen.
Per jaar wordt in Nederland circa 500.000 kilo verpakkingsglas ingeleverd; ruim 70% daarvan leveren bewoners gescheiden in. Dat is belangrijk, want glas kan eindeloos en voor 100% worden gerecycled. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, bovendien kost het recyclen van glas beduidend minder energie dan het produceren van nieuw glas.
Om glas zo goed mogelijk te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat het op kleur gescheiden wordt. Wit of kleurloos glas is de meest gevraagde glassoort en kan alleen gemaakt worden met blanke scherven. Daarvoor is dus een relatieve grote én schone hoeveelheid nodig. Een klein beetje kleurvervuiling kan een partij al ongeschikt maken voor wit glas. Circulus leegt en onderhoudt de glascontainers en vervoert het glas - op kleur gesorteerd - naar recyclingbedrijven. In een aantal gemeenten wordt het glas huis-aan-huis opgehaald. Ook dit glas wordt op kleur gesorteerd afgevoerd.
Bij gespecialiseerde recyclingbedrijven worden de grootste stukken vervuiling handmatig verwijderd en metalen doppen met magneten uit het glas gehaald. Het resterende vuil - zoals steen, porselein, kurken en etiketten- wordt machinaal verwijderd. De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Wilt u zien hoe glas wordt verwerkt? Bekijk het filmpje!