We verspillen 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat 120,00 euro. Volgens de stichting Samen tegen Voedselverspilling zijn het vooral huishoudens met kinderen jonger dan 4 jaar die het meeste voedsel verspillen. Daarnaast zijn het jongeren, vooral die onder de 25 jaar en in een 1- of 2-persoonshuishouden, die relatief veel voedsel in de afvalbak laten belanden. De top 5 van verspild voedsel: brood, zuivel, groenten en fruit, en aardappels. Brood staat met stip op de eerste plaats.
Opvallend is dat meer dan de helft van het verspilde voedsel terecht komt in het restafval. Volgens de Stichting Samen tegen Voedselverspilling is dat maar liefst 55%. Een hoeveelheid die wij ook terugzien in de jaarlijkse sorteerproeven van restafval, pmd en gft. Een onderzoek dat Circulus door instituut Eureco laat uitvoeren in opdracht van de gemeenten in ons werkgebied.
De cijfers geven niet alleen aan dat we veel voedsel verspillen, maar het vaak ook verkeerd afdanken. Dat houdt in dat er in gft restafval zit en restafval in gft. Hetzelfde geldt voor verpakkingen (pmd): er zitten verpakkingen in restafval en er zit restafval in pmd. En dat is natuurlijk een gemiste kans voor recycling. We maken immers van gft compost en groene stroom. Van pmd maken we zoveel mogelijk nieuwe verpakkingen of andere nuttige producten.
Maar het is niet alleen een gemiste kans. Door de vervuiling maken we onnodig meer kosten en boeken we minder milieuwinst. Vrachten pmd of gft worden door onze verwerkers afgekeurd wanneer de vervuiling zichtbaar is. Die vrachten worden alsnog als restafval afgevoerd. Verwerken van restafval is duur. De kosten zijn voor de gemeente, die dit doorbelast aan inwoners via de aanslag afvalstoffenheffing.
Wil je weten wat in het pmd en gft in jouw gemeente is aangetroffen wat er niet in hoort? Bekijk de cijfers voor: