Het jaarverslag 2023 en andere publicaties vindt u op deze pagina. Ook onze toegankelijkheidsverklaring staat hier.
Onze meerjarenstrategie voor de periode 2025-2028, is ontwikkeld in nauwe samenwerking met diverse stakeholders. Een strategie gevuld met stevige plannen en een heldere ambitie voor grondstoffen, buitenruimte en sociale werkgelegenheid, want dat is waar we voor willen gaan. De komende jaren zullen opnieuw het nodige van Circulus vragen, en wij staan klaar om onze schouders eronder te zetten. Lees hier onze meerjarenstrategie of download de PDF.
Ieder jaar brengen wij een digitaal publieksverslag uit. Voor iedereen met interesse in onze activiteiten. Het geeft een impressie van wie we zijn, wat we doen en met welke resultaten.
In dit boekje vindt u een terugblik op de behaalde resultaten in afvalscheiding in het werkgebied van Circulus. Het is ook een mooie vooruitblik op uitdagingen waar Circulus en haar aandeelhoudende gemeenten komende jaren voor staan. Auteur: Michiel Westerhoff. Download hier het boekje.
Door afvalscheiding dragen Nederlandse huishoudens aantoonbaar bij aan minder CO2-uitstoot. Minder CO2-uitstoot levert direct winst op voor het klimaat. Het zijn de resultaten van onderzoek in opdracht van onze branchevereniging NVRD. Het onderzoek onderzocht van 13 afvalstromen in hoeverre scheiden en recyclen minder CO2-uitstoot oplevert dan verbranding. Download hier het rapport.
Het onderzoeksbureau IPR Normag - gespecialiseerd in onder meer vraagstukken rond afval en circulariteit - onderzocht voor de negen gemeenten in het werkgebied van Circulus de milieuwinst, kosten en overige belangrijke effecten van bron- en nascheiding van PMD. Het rapport kunt u hier inzien. Het rapport wil bijdragen aan de nodige nuancering in de discussie over bron- en nascheiding en feiten en fabels scheiden. Ook per gemeenten zijn rapportages beschikbaar. U kunt die opvragen via de gemeenten. Of bekijk de samenvatting.
Circulus heeft een factsheet gepubliceerd over de meerwaarde van PMD-bronscheiding. Het factsheet zet de feiten op een rij. Daarmee brengen we nuance aan te brengen in het gesprek over bron- en nascheiding. Download de factsheet.
In het gesprek over het bron- of nascheiden van plastic kiezen we - met onze gemeenten - voor de weg van circulariteit en het milieubelang. Lees hier het bericht van onze branchevereniging.
Circulus heeft een serie filmpjes uitgebracht over de thema’s Minder afval, meer grondstoffen, Kansen bieden werkt en Samen voor een mooie buurt. Deze en andere films over onze dienstverlening ziet u op ons YouTube-kanaal Circulus.
Honderd huishoudens in onze acht gemeenten gingen eind 2015 honderd dagen de strijd aan om 100% afvalvrij te leven. De resultaten waren erg positief. Deelnemers waren zich meer bewust geworden van wat ze zelf kunnen doen aan preventie en afvalscheiding; bovendien zagen ze hun totale hoeveelheid afval, inclusief restafval, aanzienlijk dalen. De evaluatie van dit project is opgenomen in Rapportage 100-100-100.
In 2012 is bij de invoering van gedifferentieerde tarieven in Deventer gestart met afvalscheiding op 28 basisscholen. Dit werd mogelijk na een wijziging in de gemeentelijke verordening, waarbij afvalscheiding op basisscholen werd verbonden aan het educatieve programma. De inzameling van het afval, bestaande uit de grondstoffen GF(T), plastic verpakkingsafval, metalen en drankenkartons, is opgenomen in de vaste inzamelroute van Circulus. De effecten en resultaten van een jaar afvalscheiding op basisscholen zijn onderzocht door Team Kennis & Verkenning van Gemeente Deventer en samengevat in het dubbelrapport CleanWise. Deel 1 bevat de projectbeschrijving, evaluatie en aanbevelingen. Deel 2 bevat de onderzoeksresultaten.
Samen met Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) heeft Circulus vanaf 2011 gewerkt aan de vermindering van voedselverspilling in het verzorgingsgebied door de ontwikkeling van het Food Battle concept en de organisatie van dit evenement in de gemeenten Lochem, Apeldoorn en Brummen. Dit succesvolle concept is naderhand overgenomen door vele andere organisaties en gemeenten in Nederland.
In het rapport dat we naar aanleiding van de Food Battles hebben opgesteld, blijkt dat minimaal 20% minder voedselverspilling binnen drie weken mogelijk bleek onder de deelnemers van de Foodbattle. Het gebruik van het afvaldagboek en concrete tips hebben daaraan bijgedragen.
De Foodbattles zijn vooraf gegaan door een sorteeranalyse van GF-afval en literatuuronderzoek, waaruit blijkt dat we 12% van ons eten verspillen; 8% daarvan is vermijdbaar. Omgerekend is dat gemiddeld 40 kg per persoon. Dit onderzoek heeft ten grondslag gelegen aan de ontwikkeling van de Food Battles. Download hier het rapport.
Tijdens de Foodbattles zijn filmpjes gemaakt, te zien op ons Youtubekanaal Circulus.
Circulus streeft naar digitale informatie die toegankelijk is voor iedereen. De website circulus.nl en de app Circulus (verkrijgbaar in de Play Store en Google Play) willen we daarom zo veel mogelijk laten voldoen aan de richtlijnen die hiervoor door de overheid zijn opgesteld (WCAG). In 2021 en 2022 hebben audits plaatsgevonden waarin de verbeterpunten op een rij zijn gezet. Wij werken in 2022 en 2023 om de verbeterpunten door te voeren in onze systemen en werkwijzen. Hieronder links naar de onderzoeksverslagen en de link naar de toegankelijkheidsverklaring voor circulus.nl.
Al onze publicaties zijn ook ondergebracht in Waarde Magazine, een digitaal magazine en kennisbank voor iedereen die geïnteresseerd is in onze activiteiten en resultaten.
De redactie van Waarde Magazine attendeert raadsleden, bestuurders, beleidsambtenaren, politici en overige geïnteresseerden op ontwikkelingen in het vakgebied. Ze vat deze ontwikkelingen samen in korte artikelen en zorgt voor achtergrondinformatie. Daarnaast laten we in nieuwsoverzichten zien op welke wijze we actief zijn op onze speerpunten 'partnership', 'milieuwinst', 'buitengewone leefomgeving' en 'sociaal domein'.
Bent u geïnteresseerd in het ontvangen van Waarde Magazine? Laat ons dit even weten via een e-mail.