09 december 2022 Onderzoek toont aan: Deventer aan top

Onderzoek toont aan: Deventer aan top

Benchmark Huishoudelijk Afval 2021:

 

Deventer aan top

Deventer heeft 76% afvalscheiding en de minste hoeveelheid restafval (90 kg kg per inwoner per jaar) tegen de laagste afvalbeheerkosten (193 euro per jaar). Daarmee gaat Deventer aan top vergeleken met 21 andere gemeenten in Nederland, die vergelijkbaar zijn qua type gemeente. Ook de acht overige Circulus-gemeenten presteren goed tot ronduit goed. Deze mooie scores blijken uit een rapport dat jaarlijks wordt uitgebracht door afvalbranchevereniging NVRD.

Het onderzoek richt zich op drie prestatiegebieden: milieu, kosten en dienstverlening, waarbij onderzocht is hoe hoog het percentage afvalscheiding in het peiljaar (2021) is, hoeveel restafval inwoners in dat jaar hebben aangeboden, en hoe de dienstverlening voor het inzamelen van afval is georganiseerd. Het gaat dan om de vragen welke mogelijkheden de gemeente biedt voor het laten ophalen van afval aan huis of het zelf wegbrengen naar buurtcontainer, brengpunt in de wijk of recycleplein.

Bijdrage aan CO2-reductie

Uit het onderzoek blijkt dat de combinatie van diftar en het aan huis laten ophalen van de grondstoffen groente- fruit- en tuinafval (gft), plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) en papier een duidelijk effect heeft op de prestaties. Ook het apart verwerken van textiel, glas, hout, grof tuinafval, frituurvet en luiers zorgt voor het goede resultaat. Door het recyclen van grondstoffen draagt iedere inwoner van Deventer bij aan een CO2-reductie van 139 kg per jaar, aldus het onderzoek. Wethouder Thomas Walder is blij met de uitkomsten van het onderzoek. “Deventenaren staan al jaren bekend als goede afvalscheiders. Dat is goed voor het milieu én goed voor hun portemonnee. Allebei belangrijke meerwaarde, zeker nu.”

Goede prestaties overige gemeenten

Niet alleen Deventer gaat aan top. Meer Circulus-gemeenten nemen een plek in de top 5 in. Het gaat om Apeldoorn, Bronckhorst, Doesburg en Epe, die in verschillende categorieën gemeenten, verdeeld naar stedelijkheidsklasse, zijn opgenomen. Ook de overige gemeenten Lochem, Voorst, Zutphen en Brummen presteren relatief goed.

Leren door vergelijken

De benchmark is een prestatiemeting waarbij gemeenten en inzamelbedrijven aan de hand van vooraf vastgestelde indicatoren hun afvalprestaties vergelijken. Doel is leren door vergelijken. Dit door het inzicht in eigen functioneren en presteren te vergroten en handvatten voor verbetering te bieden. Dat er nog verbeterpunten zijn, blijkt onder meer uit het feit dat het restafval gemiddeld voor ruim de helft aan herbruikbare materialen bestaat.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws