Overhangend groen vanuit een tuin of vanaf particulier terrein kan voor onveilige situaties zorgen. Door regelmatig (terug)snoeien blijven stoepen, straten, inritten en bochten toegankelijk. Op deze pagina leest u hoe én waarom u dat doet. Ook leest u over de gemeentelijke regels (APV) en aansprakelijkheid.
Bomen en struiken in particuliere tuinen langs de openbare weg kunnen flink uitgroeien. Snoeien is dan nodig. Door overhangend groen ontstaan vaak onveilige situaties. Stoepen worden slechter begaanbaar en verkeersdeelnemers kunnen inritten of bochten niet goed overzien.
Wij verzoeken de bewoner het groen terug te snoeien. Meestal belt een collega aan voor uitleg en het overhandigen van bijgaande kaart met een toelichting en tips. Is de bewoner niet thuis? Dan doen wij de kaart door de bus.
Dan verwachten wij dat u het groen binnen twee weken terugsnoeit. Heeft u daarbij snoeiadvies nodig of langer de tijd nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.
De gemeente Lochem meldt dat u bij overhangend groen aansprakelijk bent voor schade die de overhangende takken veroorzaken. Daarom: heeft u een tuin langs de openbare weg?
Het beheer van de openbare ruimte verzorgt Circulus Buitenruimte namens de gemeente Lochem. Wij vragen bij ons werk om de medewerking van inwoners. De gemeente Lochem wijst inwoners op de verplichtingen op grond van de APV als beplanting een gevaar oplevert voor de (verkeers)veiligheid.
De gemeente treedt daarom handhavend op als aan de oproep tot snoei geen gehoor wordt gegeven.
De gemeente Lochem stelt over handhaving het volgende:
Om te controleren wanneer overhangend groen een gevaar is voor de bruikbaarheid van de openbare ruimte heeft de gemeente de volgende richtlijnen opgesteld:
Heeft u vragen over bijvoorbeeld de regelgeving en handhaving? Dan kunt u terecht bij de gemeente Lochem.
Heeft u vragen over het snoeiwerk in de gemeente Lochem? Dan kunt u terecht bij Circulus BuitenRuimte.