12 juni 2024 Bestrijding eikenprocessierups van start

Bestrijding eikenprocessierups van start

Het seizoen van de eikenprocessierups is weer begonnen. De eerste meldingen van eikenprocessierupsen zijn binnengekomen. Circulus beperkt de overlast van de eikenprocessierups in het openbaar groen zoveel mogelijk. We verwachten dat dat dit jaar op een natuurlijke manier kan.

Inzet natuurlijke vijanden

Circulus zet steeds meer in op natuurlijke bestrijding van de rupsen. In de gemeente Lochem hangen in gemeentelijke bomen steeds meer nestkasten. Ze zijn speciaal gemaakt voor koolmezen en vleermuizen: de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De koolmezen en vleermuizen eten de rupsen op en verminderen zo de plaagdruk.

Lang niet alle nestkasten zijn bij ons in beeld. Ziet u een nestkast? Dan kunt u de nestkast melden. Zo kunnen onze groenmedewerkers bij werkzaamheden rekening houden met de nestkasten.

Bestrijding van rupsen

De afgelopen jaren neemt het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente Lochem gemeente af. Voorheen besproeide Circulus bomen op drukbezochte plekken nog met een biologisch middel en zoog nesten weg. Door de lage plaagdruk was besproeien steeds minder nodig. We verwachten dat het dit jaar helemaal niet nodig is. Nu zuigen we de gevaarlijke nesten in de openbare ruimte alleen nog weg bij overlast. 

Overlast rupsen melden

Ziet u komende maanden spinsels of nesten van de eikenprocessierups op eiken in de openbare ruimte? Dan kunt u dit bij ons melden op de kaart. We zuigen de nesten weg op plekken met grote overlast.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws