Kijk hiervoor op de informatiepagina Samen-slim-inzamelen.
De gemeenteraad heeft eind 2020 de afvalstoffenheffing vastgesteld. In de laatste week van december heeft u u een nieuwsbrief ontvangen met uitleg. U vindt de tarieven ook op Tarieven. Nieuwsbrief kwijt of gemist? Bekijk hier de online versie.
Ga naar het overzicht. Ook kunt u de containerkaart raadplegen.
Er is geen omruilactie gepland. Wie zijn restafval naar een ondergrondse container in de buurt wil brengen kan dit bij Circulus-Berkel aanvragen. De restafvalcontainer wordt dan ingenomen en u krijgt een milieupas voor het openen van de klep van de ondergrondse container.
Nee, dit ligt iets ingewikkelder. De afvalstoffenheffing moet alle kosten dekken voor de inzameling én verwerking. De komende jaren worden meerdere wijzigingen doorgevoerd, waarbij soms juist ook extra service toegevoegd wordt. Denkt u hierbij aan de invoering van de BEST-tas, de 2e GFT-container gratis, GFT vaker ophalen, voorziening voor GFT bij hoogbouw etcetera. Daarnaast is de markt voor verwerking onderhevig aan internationale invloeden waardoor verwerkingskosten kunnen stijgen. De gemeente stelt op basis van al deze factoren jaarlijks de afvalstoffenheffing op.
Op dit moment is niet voorzien in inleverpunten voor luiers. De aparte verwerking hiervan is nog niet mogelijk. Als er een aparte inzameling georganiseerd zou worden, moet dit afval alsnog met het restafval verbrand worden.
De ervaring in andere gemeenten is dat bij correct scheiden de grijze of PMD-container niet stinkt. Stank en beestjes zoals fruitvliegjes en maden doen zich eigenlijk alleen voor wanneer er resten van keukenafval in terecht komen zoals vleesafval, vis, botjes. Die mogen bij het GFT. Tips om geur & beestjes in uw groene container te vermijden leest u op Tips.
De ervaring bij andere gemeenten leert dat een gemiddeld gezin met 1 keer in de 4 weken wel uitkomt. Vooral als u in de (bij)keuken een aparte zak/prullenbak voor PMD zet en u het PMD aandrukt. Daarnaast zijn er ook gratis brengpunten bij bijvoorbeeld winkelcentra waar u het naartoe kunt brengen. Kijk op de kaart waar deze brengpunten zijn. Ook zullen er de komende tijd extra ondergrondse containers voor pmd worden geplaatst. Voor grote gezinnen is er de mogelijkheid om een 2e PMD-container te vragen.
Dat gebeurt gefaseerd. Wie nu al weinig restafval heeft en in de buurt het restafval kan wegbrengen, kan zich melden bij Circulus-Berkel. U ontvangt een milieupas waarmee u de container kunt openen. Vanaf het najaar van 2020 zullen we de nieuwe ondergrondse containers voor restafval in de buurt gaan plaatsen.
Veel afval dat nu nog in de grijze container verdwijnt, is geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten. Denk aan GFT, PMD, glas, elektrische apparaten, papier of textiel. We willen veel zuiniger zijn op deze en andere grondstoffen. Dat houdt in: recycling, hergebruik, reparatie enzovoorts. Zo verminderen we het gebruik van primaire grondstoffen en sparen we het milieu. Ook willen we vervuiling van belangrijke grondstoffen zoals PMD en GFT voorkomen. Uiteindelijk is het doel: minder restafval en zuiverder grondstoffen.
In restafval zit vooral nog veel GFT (30%) PMD (9%), papier (8%) en textiel (6%). Dit blijkt uit de sorteeranalyse die we regelmatig laten uitvoeren. De laatste analyse dateert uit 2019. Daar valt dus nog veel te winnen.
Een regelmatig voorkomende vervuiling in GFT is plastic en glas. Heel vervelend, want van GFT wordt compost en biogas gemaakt. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. Een te hoge vervuilingsgraad maakt GFT onbruikbaar.
Een regelmatig voorkomende vervuiling van PMD is restafval, luiers, grote stukken kunststof zoals tuinstoelen, vijverfolie, halfvolle verpakkingen, medisch materiaal en meer. Partijen PMD en GFT worden soms afgekeurd op vervuiling, waardoor de inkomsten op deze grondstofstromen dalen en waardevolle grondstoffen verloren gaan.
In onze Afvalvrij App (te vinden in de Play Store en App Store) kunt u een afvalsoort intoetsen waarvan u niet weet waar het hoort. De app vertelt u waar je het kwijt kunt. Ook op onze website kunt u via de knop Wat hoort waar zoeken op afval.
PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken. Het gaat altijd om verpakkingen: afval dat vrijkomt uit badkamer, keuken of schuur. Lever de verpakkingen leeg aan. Hele grote verpakkingen zoals emmers of grote stukken kunststof zoals vijverfolie lever je als grofvuil aan op het Recycleplein. Kijk ook op www.doemeemetpmd.nl voor meer info.
U kunt zich op circulus-berkel.nl aanmelden voor een digitale focusgroep, waarbij uw mening regelmatig via kleine enquêtes wordt gepolst. U kunt zich ook aanmelden voor een thema-focusgroep, waarbij u wordt uitgenodigd om mee te denken en te praten over een bepaald onderdeel, zoals ondergrondse containers, papierinzameling, GFT-inzameling bij hoogbouw.
U kunt het volgende gratis wegbrengen naar het Recycleplein:
Asbest (verpakt, max 10,2 per jaar) – autobanden zonder velg – bakolie en frituurvet – batterijen – e-goed – kunststof spullen – kleine dode huisdieren – klein chemisch afval – oud ijzer – papier en karton – piepschuim – PMD – snoeiafval (geen stronken, stobben of wortels) – textiel en schoenen – verpakkingsglas – vlakglas, ruiten en spiegels.
Praktische informatie vindt u op deze site en in de Afvalvrij App. Denk aan basisinformatie zoals de afvalkalender, de openingstijden van het Recycleplein, en een overzicht van containers in de buurt. Op deze website kunt u ook zaken online regelen.
Ervaring in andere gemeentes laat zien dat dit niet het geval is. Het afval dat illegaal gedumpt wordt is meestal grofvuil, en geen huishoudelijk afval.
In het najaar hebben bewoners informatie ontvangen over de mogelijkheid om bij hun appartement of flat een container voor GFT te krijgen.
Samen met bewonersvertegenwoordigers is gekeken naar wensen en mogelijkheden. In de tweede helft van december ontvangen de bewoners een brief met daarin de uitleg waar hun voorziening voor GFT is of wordt geplaatst. In de derde week van januari zijn alle GFT-containers geplaatst. U vindt ze dan via het overzicht of via de containerkaart.
U kunt de nieuwe inzamelschema vinden op onze website en de app. Als uw niet-geleegde container vol is en ècht niet kan wachten op de eerstvolgende reguliere lediging, neem dan contact op met Circulus-Berkel of het mogelijk is uw container tussendoor te komen ledigen.
Via de website van Circulus-Berkel kan de kalender geprint worden. U kunt iemand vragen dat voor u te doen, of u kunt daarvoor contact opnemen met ons. Wij sturen u dan een geprint exemplaar toe.
Dat kan. Sommige huishoudens hebben een nieuw type milieupas waarmee dat nu al mogelijk is.
In oktober ontvangt ieder huishouden een nieuwe milieupas waarmee de ondergrondse restafvalcontainers geopend kunnen worden.
Ja, dat mag. Neem hiervoor contact met Circulus-Berkel op.
Kijk op het overzicht van containers waar u uw afval kwijt kunt.
Eerst worden de algemene beleidsregels voor locaties door de gemeente vastgesteld. Daarna wordt er een plaatsingsplan opgesteld met kaartjes. Vervolgens start de inspraakperiode, en daarna wordt het plaatsingsbesluit gepubliceerd. Informeer bij uw gemeente naar de stand van zaken.
We scheiden het afval nu vooral aan de bron (thuis), maar veel soorten afval worden hierna nog verder gesorteerd (bijvoorbeeld papier en pmd verpakkingsafval wordt nog verder gesorteerd in sorteerinstallaties).
De technieken met nascheiding zijn nog niet zover dat het kwaliteit van het materiaal te vergelijken is met bronscheiding. Maar misschien dat dit voor de toekomst nog wel aan de orde komt.
De voordelen van het zelf scheiden van afval zijn groot. Brongescheiden stromen leveren meer geld op. Het raakt minder vervuild dan met nascheiden.
De nieuwsbrief is lokaal gedrukt op ‘silk’-papier met FSC-keurmerk. Dit papier is gekozen op basis van leesbaarheid en de bewaarfunctie. Het papier heeft een licht glanzende uitstraling, maar hiervoor is geen laminaat of lak gebruikt als afwerking.