15 september 2023 PMD kan (nog) beter worden gescheiden in Epe

PMD kan (nog) beter worden gescheiden in Epe

In de gemeente Epe wordt veel PMD al goed gescheiden door inwoners maar het kan nog beter. Elke inwoner kan het PMD zonder extra kosten aanbieden. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken. Dat zijn waardevolle grondstoffen die geschikt zijn om nieuwe, nuttige producten van te maken.

Hoe beter PMD gescheiden wordt, hoe meer er kan worden hergebruikt. Jammer genoeg zien we in het PMD ook zaken die er niet thuis horen. Dat verstoort de recycling en leidt tot afkeur van PMD. Dat houdt in dat er dan een grote hoeveelheid PMD wordt verbrand en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Bovendien is verbranden flink duurder dan recyclen, waardoor ook de kosten hoger kunnen worden.

Campagne

Het is soms ook gewoon lastig om te weten wat er wel en niet bij het PMD hoort. Samen met het Afvalfonds Verpakkingen starten Circulus en de gemeente Epe een campagne om nog duidelijker te maken wat wel en niet in de PMD-container of PMD-zak mag. Dat doen ze met posters, in kranten en op social media. Ook komt er een promotieteam langs: experts die vragen van bewoners kunnen beantwoorden én hun kennis gaan testen.

Controle

Maar… Circulus en de gemeente Epe gaan ook beter controleren op de inhoud van het aangeboden PMD. Om te voorkomen dat PMD naar de verbrandingsoven gaat. Met een rode, oranje of groene hanger aan de PMD-container, geeft Circulus aan of het PMD goed of juist niet goed gescheiden is. In de maanden september, oktober, november, december en januari vinden de extra controles plaats.
Die controles zijn toegestaan; gemeenten zijn immers wettelijk verplicht om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en duurzaam te laten verwerken. Vanzelfsprekend houden Circulus en de gemeente Epe zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Hangers

Een rode hanger aan de PMD-container betekent dat de controleurs afval hebben gevonden dat beslist niet in de PMD-container thuishoort. De container wordt niet geleegd. Op de hanger vindt de bewoner wat er moet gebeuren om de container alsnog te laten legen.
Als er een oranje hanger aan de container hangt betekent dat een waarschuwing. De controleurs hebben iets gezien dat niet bij het PMD hoort, maar de container is wel geleegd.
Bij een groene hanger is alles in orde! Met een kleinigheidje aan de groene hanger, laat Circulus zien dat het goed scheiden van PMD wordt gewaardeerd.
Bovendien maakt de vinder van een groene hanger kans op een heerlijk cadeau. Want er zou zo maar ook een ‘gouden’ hanger aan de container kunnen zitten. Wat dat is, blijft nog even geheim, maar het is raadzaam om de PMD-container goed in de gaten te houden de komende maanden!

Mag het bij het PMD?

Om bewoners helpen met het scheiden van PMD is er een simpel ezelsbruggetje. Zijn de volgende  drie vragen met ‘JA’ te beantwoorden?  Dan hoort het afval bij het PMD.

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of een drankpak?
  • Komt het uit uw keuken of badkamer?
  • Is het leeg?

Let op: gebruik alleen doorzichtige zakken voor de oranje container. Uw PMD mag er ook los in. Zo kunnen de controleurs zien wat er in zit.
Meer weten over PMD en wat we er allemaal mee kunnen doen? Neem dan een kijkje op doemeemetpmd.nl  Daar is heel veel informatie te vinden.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws