04 september 2024 DOE MAAR APART! Samen voor een duurzame en veilige toekomst

DOE MAAR APART! Samen voor een duurzame en veilige toekomst

Op 2 september is de landelijke campagne ‘Doe Maar Apart!’ gestart. Een initiatief van Stichting OPEN, waaronder WeCycle. De NVRD (Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten) is een van de participanten. Deze campagne benadrukt het belang van het goed scheiden van batterijen en elektrische apparaten, zodat we waardevolle grondstoffen kunnen hergebruiken en onze veiligheid kunnen waarborgen. Ook Circulus doet mee!

We gebruiken steeds meer elektrische en elektronische apparaten en gooien ze steeds sneller weg. De afvalberg van elektrische en elektronische apparaten (e-waste) groeit snel en is inmiddels een van de grootste afvalstromen wereldwijd. E-waste is niet alleen schadelijk voor het milieu, apparaten met batterijen vormen ook een risico voor de veiligheid van onze afvalinzamelaars.

Denk bijvoorbeeld aan: mobiele telefoons, draadloze oordopjes, elektrische fietsen, elektrische boren, controllers, scheerapparaten, elektrische steps, powerbanks en vapes. Het aantal batterijen in onze huishoudens blijft groeien en helaas zien we hierdoor ook een toename in afvalbranden. Bijna wekelijks ontstaat er brand in een inzamelvoertuig in Nederland en dit kunnen we samen voorkomen.

Oude elektrische apparaten? Niet weggooien, lever ze in!

Verleng de levensduur van je apparaten met recycling, reparatie en renovatie; denk hierbij bijvoorbeeld aan een kringloopwinkel of reparatiewinkel. Is je e-apparaat (eventueel met batterij of accu) niet meer bruikbaar? Lever het dan gratis in bij een van onze recyclepleinen. Dit is niet alleen veilig, het levert ook waardevolle materialen op voor nieuwe producten. Heb je alleen losse batterijen? Doe ze niet in de bak of container, maar lever ze in bij supermarkten, bouwmarkten of recyclepleinen.

 

Download de flyer over E-waste

Doe je ook mee?

Door het afval goed te scheiden en als grondstof te hergebruiken voor nieuwe producten, blijft er minder restafval over. Hoe minder restafval dat verbrand moet worden en hoe meer hergebruik van materialen, hoe gezonder en duurzamer onze leefomgeving. Het is zelfs goed voor je portemonnee.

Samen maken we het verschil. Voor een schoner milieu en een veiligere toekomst. Voor onszelf en voor de generaties na ons.

Vragen of ideeën?

Welkom! Je kunt contact met ons opnemen via het formulier of stuur ons een WhatsApp-bericht naar 06 10507300 (voeg dit telefoonnummer eerst toe aan uw contactenlijst).

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws