20 september 2024 Anders inzamelen per 1 januari 2025

Anders inzamelen per 1 januari 2025

Anders inzamelen per 1 januari 2025

 

Per 1 januari 2025 wijzigt de manier waarop we oud papier, glas en de BEST-tas (Boeken, Elektronica, Speelgoed en Textiel) inzamelen. Het inzamelen van GFT-, PMD- en restafval verandert niet. Dit blijft zoals u dat nu gewend bent. Op dit moment wordt oud papier, glas en ook de BEST-tas huis-aan-huis ingezameld door Circulus. Hieronder informeren wij u graag over wat er gaat veranderen, waarom we dit doen en wat u in de komende periode kunt verwachten.

Wijziging voor inzamelen oud papier

Iedereen met een laagbouwwoning, ontvangt thuis een blauwe container voor de inzameling van oud papier en karton. De blauwe container kan eens per 4 weken worden aangeboden om gratis door Circulus te laten legen. Wanneer dat is, staat op de Afvalkalender: www.circulus.nl/afvalkalender.

Woont u in een appartementencomplex of hoogbouw of wilt u geen blauwe container, dan kunt u het oud papier en karton naar de ondergrondse verzamelcontainer brengen. Ook dit is gratis. In de loop van dit en volgend jaar worden er in Epe extra ondergrondse verzamelcontainers geplaatst. Waar deze komen, wordt later dit jaar bepaald.

Wijziging voor inzamelen glas

Glas wordt vanaf 1 januari 2025 niet meer huis-aan-huis opgehaald. U kunt het wegbrengen naar de (ondergrondse) verzamelcontainers. Dit is gratis. Deze (ondergrondse) verzamelcontainers staan al op veel locaties, onder andere bij supermarkten. Zie ook het overzicht: Containers bij u in de buurt.

Wijziging voor inzamelen BEST-tas

U kunt uw BEST-tas vanaf 1 januari 2025 op afspraak laten ophalen. U kunt hiervoor via de Circulus-app een afspraak maken. Uiteraard kan dit ook telefonisch via 0900-9552. Deze dienst is gratis.

Waarom wijzigen we de manier van inzamelen per 1 januari 2025?

De nieuwe wijze van inzamelen gebeurt al op heel veel plekken in Nederland, ook in andere Circulus-gemeenten. En met succes. De nieuwe wijze van inzamelen heeft namelijk veel positieve kanten:

  • Er wordt meer papier gescheiden dan wanneer het los wordt ingezameld.
  • Het papier is makkelijker te verwerken voor recycling omdat het droog blijft.
  • Het is veiliger en schoner. Nu ligt er regelmatig afval op straat, ook glas en glasscherven met alle gevolgen van dien. 
  • De medewerkers van Ciruclus hoeven geen zware papierbundels en glas meer te tillen. Dit is arbo-technisch meer verantwoord.

In de praktijk blijkt dat het wegbrengen van glas en/of oud papier naar de (ondergrondse) verzamelcontainers goed te combineren is met een bezoekje aan de supermarkt, op de route naar het werk, sport, of tijdens een rondje lopen door de buurt. Dat kan in het begin even wennen zijn omdat u mogelijk anders gewend bent.

Waarom is gescheiden afval inzamelen zo belangrijk?

Wie zijn afval goed scheidt, zorgt ervoor dat materialen zoals glas, papier, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, drankkartons, keukenafval en tuinafval (GFT) beter kunnen worden gerecycled. Hierdoor kunnen de grondstoffen worden hergebruikt en zijn er minder grondstoffen uit de natuur nodig. Erg duurzaam dus. Daarnaast zorgt hergebruik voor een afname van CO2-uitstoot en kostenbesparing, want hergebruikte materialen hoeven niet verbrand te worden.

Wat moet u nu doen?

U hoeft op dit moment nog niets te doen. Tot 1 januari 2025 worden papier, glas en de BEST-tas gewoon ingezameld zoals u dat gewend bent. Wel neemt Circulus u in de komende maanden stap voor stap mee in de wijzigingen, zodat u goed voorbereid bent op de nieuwe situatie per 1 januari 2025. 

Vragen?

Heeft u vragen over de nieuwe inzameling voor papier, glas en BEST-tas per 1 januari 2025 ? Neem dan contact op met Circulus:

  • Telefoonnummer: 0900 9552
  • WhatsApp: 06 105 07 300 (voeg eerst het nummer toe aan uw contacten of scan onderstaande QR-code)
  • Bezoek de pagina met vragen en antwoorden

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws