Verpakkingen van plastic en metaal (zoals blikjes) en drankpakken kunt u samen aanbieden. Dit PMD wordt gecombineerd afgevoerd maar de drie stromen worden gescheiden verwerkt. Alle drie verpakkingssoorten zijn prima recyclebaar en volgen een eigen route op weg naar nieuw materiaal.
Drankpakken (zuivel- en sappakken) worden in de sorteerinstallatie in Zwolle gescheiden van de andere verpakkingen en apart gerecycled. In de recyclefabriek wordt uit de pakken papier (kartonvezels), kunststof en aluminium teruggewonnen. Het zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten zoals kantoorbenodigdheden (van papier en karton), kratten, emmers of aluminium buizen.
Conservenblikken, drankblikjes, kattenvoerverpakkingen... de bekendste metalen verpakking is natuurlijk het blikje. Maar ook een siroopfles, tube of deksel kan van metaal zijn. De meeste metalen verpakkingen zijn gemaakt van staal, een klein deel van aluminium. Al dit metaal kan eindeloos worden gerecycled. In de sorteerfabriek worden zowel aluminium als staal met magneten en wervelstromen gescheiden van de andere verpakkingen. Het materiaal wordt omgesmolten en kan als grondstof opnieuw het productieproces in. Zo besparen we ijzererts en bauxiet én de energie die nodig is voor de winning en productie. Weetje: het produceren van aluminium kost maar liefst 20 maal meer energie dan hergebruik en omsmelten van aluminium!
Plastic verpakkingen worden, na de eerste scheiding, ontdaan van vervuiling en in de fabriek gesorteerd in verschillende plasticsoorten. Het plastic wordt per soort in balen geperst, de balen worden aangeboden aan recyclefabrieken. Daar wordt het materiaal tot snippers vermalen, gereinigd, samengesmolten en omgezet in korrels (granulaat). Het granulaat is grondstof voor nieuwe producten als jerrycans, fleece-truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. Omdat de basisgrondstof voor plastic nog altijd aardolie is, zorgt kunststofrecycling dus voor een belangrijke grondstoffenbesparing.
Niet al het ingezamelde plastic kan gerecycled worden. Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan liggen aan het materiaal, de kleur of omdat het van samengestelde materialen gemaakt is, zoals de chipszak of doordrukstrips.
In Nederland wordt ongeveer de helft van het totale gewicht aan kunststofverpakkingen gerecycled. Dit percentage wordt lager zodra Nederland de nieuwe Europese rekenmethode gaat gebruiken voor het vaststellen van recyclingrendement, namelijk 35% tot 39%. We verwachten dat die methode in de loop van 2021 of in 2022 wordt ingevoerd. In de nieuwe rekenmethode wordt alleen het gewicht van het schoongewassen kunststof in de nieuwe rekenmethode meegeteld, dus zonder voedingsresten, etiketten en vuil.
Er zijn ambitieuze doelstellingen voor de komende jaren om meer kunststof te recyclen. Dat kan op twee manieren: door het beter recyclebaar maken van verpakkingen en door meer gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe verpakkingen.
Ruim een kwart van de kunststofverpakkingen is goed recyclebaar. Dit kan beter als verpakkingsproducenten het ontwerp van hun verpakking aanpassen, bijvoorbeeld door geen verkeerde lijm voor een etiket te gebruiken op een flacon.
Als de plastic verpakking recyclebaar is, dan moet het ook weer opnieuw worden gebruikt in nieuwe verpakkingen. In Nederland bestaat circa 8% van de kunststofverpakkingen uit gerecycled plastic. De overheid en 74 bedrijven die plastic gebruiken hebben afspraken gemaakt om meer gerecycled plastic in te zetten. In 2025 moet 35% van de verpakkingen van deze bedrijven uit gerecycled plastic bestaan. Dit wordt niet wettelijk afgedwongen. (Bron van het tekstgedeelte vanaf de woorden 'In Nederland': Milieu Centraal).
Goed om te weten is dat Circulus met samenwerkingspartners onlangs op een rij heeft gezet waarom onze voorkeur naar bronscheiding uitgaat. Met een druk op de groene knop komt u bij het document.