In uw gemeente is de afvalstoffenheffing gebaseerd op diftar. Hieronder leest u hoe dit werkt en welke tarieven gelden.
Het woord diftar is een afkorting van gedifferentieerde tarieven. Met diftar bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is voor iedereen binnen een gemeente gelijk. Het bestaat uit de kosten van gezamenlijke voorzieningen, de inzet en het beheer daarvan. Denk aan de inzamelwagens, de containers aan huis, de ondergrondse containers, etcetera.
Het variabele deel bepaalt u zelf. Dit bestaat uit het aantal keren dat u de restafvalcontainer aan de weg zet. Of restafval in de ondergrondse container doet. Het aantal aanbiedingen wordt vermenigvuldigd met het tarief voor container of zak. Zo heeft u zelf invloed op de hoogte van de aanslag afvalstoffenheffing.
Diftar is een stimulans om afval te scheiden. Veel van wat in ons restafval zit, bestaat uit herbruikbare materialen. Goed gescheiden afval wordt opnieuw gebruikt, waardoor minder grondstoffen uit de natuur nodig zijn. Goed scheiden is beter voor het milieu. Diftar is bovendien eerlijker. Mensen die goed hun afval scheiden worden ‘beloond’. Mensen met meer (rest)afval betalen meer. Lees hier over hoe samen minder afval produceren.
Wilt u meer weten over de tarieven die voor de gemeente Duiven van toepassing zijn? Lees hier verder.