Educatief programma CleanWise

Basisscholen in Deventer, Lochem en Doesburg kunnen alle herbruikbare stromen die aan huis worden opgehaald, gescheiden aanleveren aan Circulus. Zo daalt de hoeveelheid restafval van de school.

Hieronder leest u hoe uw school CleanWise kan worden. Ook vindt u hieronder een toolkit van documenten die handig zijn bij de invoering van afvalscheiding.

Wilt u als basisschool meedoen? Dat kan door uw school aan te melden. Er vindt dan een intakegesprek plaats om te bepalen welk afval u gescheiden wilt inzamelen, hoeveel containers u wil inzetten, en wanneer u wilt starten. Belangrijke voorwaarde is dat uw school meedoet aan het educatieve programma dat Circulus heeft ontwikkeld.

Hoe pakt u het verder aan?

Als u  in een organisatie afvalscheiding gaat invoeren, is het goed om stil te staan bij de aanpak. Er wordt wat gevraagd van alle gebruikers van het gebouw en het duurt even voordat bij iedereen duidelijk is wat de bedoeling is en het nieuwe gedrag tot een gewoonte is geworden.

Introductie afvalscheiding: drie zaken om bij stil te staan

1)  Communicatie

Wie wordt er aangesproken op afvalscheiding en wat moeten ze weten en doen?

2) Inzameling

Wat wordt er gescheiden en waar kun je je afval kwijt?

3) Afvoer 

Waar gaan de verschillende afvalstromen heen? Wie zet het tijdig aan de weg en zorgt ervoor dat rekening wordt gehouden met de spelregels voor inzameling?

Het is belangrijk om voor al deze aandachtspunten te bepalen wat haalbaar is in de dagelijkse praktijk en hoe het uitgevoerd moet worden. Daarom hebben we een communicatietoolkit ontwikkeld waarin een aantal handige downloads is opgenomen.

1 Checklist communicatie, inzameling, afvoer

We hebben voor de introductie van afvalscheiding een checklist ontwikkeld die u kunt downloaden. Ga naar de checklist.  

2 Artikel aankondiging afvalscheiding voor (digitale) schoolkrant

Dit artikel kan ingezet worden als memo voor ouders en verzorgers of als tekst voor een (digitale) schoolkrant. Download hier het artikel.

3 Mini-afvalscheidingswijzer voor scholen

Wat hoort wel en wat niet bij kunststof verpakkingsafval? Wat hoort wel en niet bij papier, blik, glas, zuivel- en sappakken? Wat zijn de spelregels wanneer we dit afval aan de weg zetten? Deze mini-afvalscheidingswijzer is een ingekorte versie van de afvalscheidingswijzer die Circulus op de website publiceert. Download hier de mini-afvalscheidingswijzer voor scholen.

4 Stickers voor afvalbakken

U kunt er voor kiezen om samen met kinderen stickers te maken voor de afvalbakken voor kunststof verpakkingsafval, gft, papier, zuivel- en sappakken etcetera. Maar u kunt ook de stickers downloaden en zelf uitprinten. Hier vindt u het stickervel.  

5 CleanWise krant en website

Scholen die meedoen aan CleanWise, ontvangen een speciale krant die kinderen meenemen naar huis. De krant biedt informatie over afvalscheiding op school, bevat afvalspelletjes, knutsel- en spreekbeurtideeën en tips voor thuis.

Veel materiaal uit de krant is ook opgenomen in de CleanWise website

Heeft u vragen of opmerkingen over CleanWise? Dan kunt u zich wenden tot Circulus, servicenummer 0900 9552 of gebruik maken van het contactformulier op deze website.
 

Organisatie

Het CleanWise-programma is ontwikkeld door Circulus in opdracht van de gemeenten waarvoor Circulus werkt. Het programma is gestart in Deventer in 2012; steeds meer gemeenten sluiten zich bij dit initiatief aan. Inmiddels doen ook Bronckhorst, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen mee.

Het programma wordt gecoördineerd door Circulus en uitgevoerd in samenwerking met educatieve partners.  

Voor meer informatie en een vrijblijvend advies belt u onze servicelijn 0900 9552 of ga naar

  Contact 

Circulus is actief in de volgende gemeenten:

  • Apeldoorn
  • Bronckhorst
  • Brummen
  • Deventer
  • Doesburg
  • Epe
  • Lochem
  • Voorst
  • Zutphen

 

 CleanWise for kids 

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.