04 juli 2025 Opening Circulus Ambachtscentrum Apeldoorn

Opening Circulus Ambachtscentrum Apeldoorn

Een nieuwe stap richting een duurzame toekomst 


Op donderdag 3 juli opende Ton Heerts, burgemeester van de gemeente Apeldoorn, officieel het Circulus Ambachtscentrum in Apeldoorn. Met deze opening zet Circulus een belangrijke stap in hergebruik van grondstoffen, sociale werkgelegenheid en een innovatieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven. 

Het verhaal van het Circulus Ambachtscentrum begint al buiten de deur, zichtbaar vanaf het recycleplein aan Aruba 16. Een verhaal van nieuwe kansen voor materialen, voor mensen en voor ideeën. Wat ooit een deur was, is nu een plantenbak. Wat ooit een plank was, is nu een bank. Medewerkers van de afdeling Buitenruimte gaven vorm aan het groene plein ‘De Buiten Werkplaats’ voor het gebouw. Met plantenbakken van metalen panelen uit oude toegangsdeuren en steenschotten van gerecycled plastic. De gevel is bekleed met prachtig stadshout en de meubels zijn gemaakt van resthout.  

Op de foto: burgemeester Ton Heerts en Theunis van Dijke (medewerker Circulus afdeling Buitenruimte).

Circulair van binnen tot buiten 

Wat startte als een kale opslagruimte, werd binnen enkele maanden klaargemaakt tot Circulair Ambachtscentrum. De verbouwing van het pand is zoveel mogelijk circulair uitgevoerd. Van gevelbekleding, lichtplan tot entreedeuren en zelfs de WC. Overal is gekozen voor hergebruik en slim ontwerp. Lisette Bosch, directeur Circulus is trots: “We wilden dat het gebouw zélf inspireert. Op elk punt is nagedacht over hergebruik, zodat je letterlijk omringd bent door circulaire mogelijkheden. De entreedeuren zijn reststukken van een aannemer, gered van de afvalcontainer. De etalage was ooit een container. Zelfs het podium is circulair: opgebouwd uit houten balken die eerder het plafond van de eerste verdieping vormden. Veel van wat je ziet is ook met zorg en vakmanschap gemaakt door onze eigen mensen uit de Hout Werkplaats. Dit Circulus (Circulair) Ambachtscentrum is een nieuwe stap naar een duurzame toekomst en biedt ruimte voor ontmoeting en inspiratie.” 

Ruimte voor leren, werken en ontmoeten 

Het centrum biedt onderdak aan diverse werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vakmanschap opdoen. In de Hout Werkplaats wordt resthout verwerkt tot meubels, vogelhuisjes, insectenhotels en nu zelfs akoestische wandpanelen. In de Assemblage Werkplaats worden ondergrondse containers voor het werkgebied van Circulus in elkaar gezet. Lokaal dus, met minder transport en onnodige CO₂-uitstoot én meer sociale impact. In de Elektronica Werkplaats worden apparaten zorgvuldig onderzocht en gedemonteerd. Door bruikbare onderdelen terug te winnen, worden waardevolle grondstoffen behouden. De werkplaatsen laten zien dat circulair werken hand in hand gaat met sociale en maatschappelijke winst. 

Een stap richting 2050 

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Dat betekent: minder verspillen, slimmer omgaan met grondstoffen en producten langer gebruiken. Bart van den Berg, manager sociaal bij Circulus: “In Apeldoorn bouwen we nú al aan die toekomst met het Circulus Ambachtscentrum. Materialen die anders zouden eindigen als afval worden weer waardevol. Mensen vinden passend werk en bezoekers maken kennis met hoe circulair leven eruit kan zien.” 

Hier komt alles samen 

Hergebruik, vakmanschap, sociale werkgelegenheid én gedragsverandering. Het Circulair Ambachtscentrum in Apeldoorn laat zien hoe we verspilling kunnen verminderen, mensen versterken en duurzame keuzes makkelijker maken.  

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws