Van de 1651 oude elektronische apparaten zijn er 59 ingeleverd bij circulair ambachtscentrum Foenix voor hergebruik of ter reparatie. Dankzij deze inzameling belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled.
Bewuster omgaan met elektronica
Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve les door een enthousiaste gastdocent. De gastles ging over onderwerpen als grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.
Bonuspunten voor reparatie
Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld. De kinderen kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren of oude apparaten inleverden bij Foenix. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.
Alleen maar winnaars
Deze basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: Beekbergen, De Eendracht, De Schakel, De Vliegenier, Het Web, Koningin Emma, Eloyschool (Ugchelen), De Vorm, Prinses Margrietschool en Meester Lugtmeijer. Iedere school heeft een eigen doel bepaald. De scholen die dit doel hebben behaald, krijgen een mooie prijs. De Vliegenier behaalde in totaal het hoogst aantal punten. Wethouder Danny Huizer verraste de kinderen van groep 7 van De Eendracht. Deze klas kreeg een robot-bouwpakket, omdat ze hun doel ruimschoots hebben gehaald.
De E-waste Race Apeldoorn is een initiatief van Gemeente Apeldoorn in samenwerking met Circulus en Foenix. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op heelapeldoornrepareert.nl waar u het apparaat kunt laten repareren. Is het niet meer te repareren? Kijk dan op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar het recycleplein van Circulus (Aruba 16)..