In de gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen is de afvalstoffenheffing gebaseerd op diftar. Hieronder leest u wat diftar is, hoe dit werkt en welke tarieven gelden.
Het woord diftar is een afkorting van gedifferentieerde tarieven. Met diftar bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is voor alle inwoners van een gemeente gelijk. Het bestaat uit de kosten van gezamenlijke voorzieningen, de inzet en beheer daarvan. Denk aan de inzamelwagens, de containers aan huis, de ondergrondse containers, Recyclepleinen etcetera.
Het variabele deel bepaalt u zelf. Dit bestaat uit het aantal keren dat u de grijze (en soms groene) container aan de weg zet of restafval in de ondergrondse container doet. Het aantal aanbiedingen wordt vermenigvuldigd met het tarief voor container of zak. Zo heeft u zelf invloed op de hoogte van de aanslag afvalstoffenheffing.
Diftar is een stimulans om afval te scheiden. Veel van wat in ons restafval zit, bestaat uit herbruikbare materialen. Het gescheiden afval wordt opnieuw gebruikt waardoor er minder grondstoffen nodig zijn. Goed scheiden is beter voor het milieu. Diftar is bovendien eerlijker. Mensen die goed hun afval scheiden worden ‘beloond’. Mensen met meer (rest)afval betalen meer.
Alle huishoudens betalen een vast tarief per jaar. Dit wordt vastgesteld door uw gemeente.
Daarnaast is er een tarief per aanbieding. Die is gebaseerd op een vaste literprijs voor een 60- en in sommige gemeenten een 30-literzak. Iedere keer dat u een zak in de ondergrondse container doet, of een grijze container aan de weg zet, betaalt u een bedrag. Ook deze tarieven stelt uw gemeente vast en zijn gebaseerd op een literprijs. Iedereen binnen een gemeente betaalt dus naar verhouding evenveel.
Wilt u weten welke tarieven in uw gemeente gelden? Kies hieronder uw gemeente.
Met behulp van de tips hoe u (nog) beter uw afval kunt scheiden, houdt u de kosten zo laag mogelijk.