In het buitengebied staan langs wegen en paden circa 51.500 gemeentelijke bomen. De bomen controleren we op boomveiligheid om risico's voor de omgeving zo goed mogelijk te voorkomen. Denk daarbij aan omwaaien of het afbreken van (zware) takken. Het onderhoud van deze 'laanbomen' bestaat uit snoei, kap en herplant.
De gemeentelijke laanbomen zijn gemiddeld meer dan 60 jaar oud. Meer dan een derde is zelfs ouder dan 70. Om ze gezond te houden is veel onderhoud nodig. Gezonde bomen zijn ook belangrijk voor een veilige omgeving. We werken daarom aan een gezond bomenbestand. Met bomen van verschillende leeftijden en soorten.
Ieder jaar snoeien we meer dan 10.000 gemeentelijke laanbomen, ongeveer 1/5 deel. Oudere en minder gezonde bomen snoeien we vaker dan jonge gezonde bomen.
Zijn bomen niet veilig voor de omgeving? Dan kan kap nodig zijn. Als dit losse bomen zijn noemen we het risicokap. Soms zijn meer bomen in een laan slecht. Dan moeten we delen van lanen vervangen, dus meer bomen tegelijk (trajectenkap).
Is er genoeg ruimte en licht voor de groei van jonge bomen? Dan planten we het jaar na de kap nieuwe bomen. Is dit niet het geval? Dan zoeken we naar andere plekken in de buurt. Met nieuwe aanplant zorgen we voor een verjonging van het bomenbestand. We voorkomen ook dat veel laanbomen straks tegelijk dood of onveilig zijn.
Nieuwe bomen bestaan uit verschillende soorten. Bij de keuze houden we rekening met biodiversiteit en een veranderend klimaat.
Het onderhoud aan de laanbomen voeren we dit seizoen uit tussen november en half maart 2025. Het onderhoud bestaat uit snoeien, risicokap en het planten van jonge bomen.
Over laanbomenbeleid? U kunt terecht op de website van de gemeente.
Over onderhoud van gemeentelijke (laan)bomen? Neem contact op met onze groenbeheerder via melden op de kaart.